Στο SP4 εχει δημιουργηθεί μια νεα ενοτητα για τις διασυνδέσεις με την OPEL_PSA, χωρίς να εχουν απενεργοποιηθεί οι προηγούμενες διασυνδέσεις.
Εχουν δημιουργηθει νεες διασυνδέσεις με την OPEL.
Οι διασυνδέσεις αυτές είναι.
Πριν την πρωτη επικοινωνία θα πρεπει να εχουμε ορισει τους παραμετρους ανάλογα με την διασύνδεση.
Στο Setup εισαγωγής παραστατικών ορίζουμε τον κωδικό προμηθευτή OPEL από τον οποίο λαμβανουμε τα παραστατικα αγορων,
Στους Παραμέτρους Εγγυήσεων ορίζουμε τον φάκελο δημιουργίας του αρχείου για την αποστολή των εγγυήσεων, τον φάκελο δημιουργίας του αρχείου τιμολογίων για την αποστολή, το ημερολόγιο για την επιλογη των παραστατικών, τον κωδικο πελατη στον οποιο τιμολογούμε, τα καταστήματα που στελνουν εγγυήσεις με τους κωδικους Dealer για κάθε καταστημα. Πρεπει να ορισουμε εδώ όλα τα καταστήματα. Τα καταστηματα διαχωρίζονται με το || μετα τον κωδικο κάθε καταστήματος βαζουμε το | και στη συνεχεια τον κωδικο Dealer για τις εγγυήσεις. Π.χ. για το καταστημα 01001 που εχει κωδικο Dealer D12345, πρεπει να βαλουμε 01001|D12345||
Για την ενημερωση του Stock αυτοκινητων οριζουμε το ονομα αρχειου που θα λαμβανουμε, την κατηγορία Fleet και την κατηγορία ΦΠΑ που θα μπαινει στις νεες εγγραφες.
Για τις παραγγελιες ανταλλακτικων οριζουμε τα καταστηματα (Όπως στις εγγυήσεις) και τον φάκελο στον οποίο θα δημιουργειται το αρχείο.
Για την ενημέρωση των τιμών, επιλέγουμε το αρχείο που έχουμε κατεβάσει από το σύστημα της OPEL πατάμε την ενημέρωση.
Στην σχετική λιστα εμφανίζονται τυχόν προβλήματα που βρέθηκαν κατά την διαδικασία.
Αφου δημιουργηθει η παραγγελία αγοράς ανταλλακτικών προς την OPEL, παταμε το που βρισκεται στην γραμμη εργαλείων και ανοιγει μια νεα οθόνη. Εκει συμπληρώνουμε τα πεδια που είναι διαθεσιμα και παταμε την αποστολή αρχειου σε OPEL.
Ετσι θα δημιουργηθεί εένα αρχειο στη διαδρομή που εχει οριστει το οποιο μπορεί να γινει εισαγωγή στον SAP της OPEL
Με την διασυνδεση αυτή μπορουμε να ενημερώσουμε τα δελτία αποστολής και τα τιμολόγια ανταλλακτικών
Αφου εχουμε το σχετικό αρχείο, δελτίων αποστολής ή τιμολογίων επιλέγουμε ανάλογα από τος διαθεσιμες επιλογές στο πρόγραμμα (Deltia/Invoices)
Είναι σημαντικό να γινει σωστη επιλογη ανάλογα με το αρχείο που εχουμε διαθεσιμο.
Μετα την εκτέλεση της εργασιας, εμφανίζονται σε λιστα τα παραστατικά που δημιουργήθηκαν
Η διαχείριση των εγγυήσεων γινεται από το μενου «Συνεργείο -> Διαχείριση Εγγυήσεων -> Ομαδικη Διαχείριση Εγγυήσεων»
Αφου επιλέξουμε το γρουπ εγγυήσεων (Μαρκα) και την περιοδο που θελουμε βλέπουμε ολες τις εγγυήσεις της περιοδου του καταστήματος που βρισκόμαστε. Προσοχή !!. Οι εγγυήσεις πρέπει να στέλνονται ανα κατάστημα σε ξεχωριστο αρχείο. Πρέπει δηλ. να είναι «κλικαρισμένη» η επιλογή ‘Τρεχοντος καταστήματος μόνο’
Την λιστα αυτή μπορει να την περιορίσουμε με τα διαθέσιμα φιλτρα και να δουμε μονο αυτές που μας ενδιαφερουν (π.χ. αυτές που είναι ‘Προς Προετοιμασία’)
Όταν δημιουργείται μια αιτηση εγγυησης μετα το κλεισιμο της εντολής επισκευης, μπαινει σε κατασταση ‘Νεα Εγγυηση’ θα πρεπει ο υπευθυνος να μπει σε κάθε μια να συμπληρώσει τυχόν πληροφορίες που χρειάζονται (π.χ. κωδικο βλαβης, κλπ) και να την χαρακτηρίσει ‘Ετοιμη για Αποστολή’
Στο πεδιο «Κωδικος βλαβης» συμπληρώνεται ο κωδικός αιτιας που λαμβάνουμε από το service box. Πρεπει να δημιουργήσουμε την εγγραφη στο DMS για τον κωδικο βλαβης και στη συνέχεια να επιλέξουμε την σχετικη εγγραφη στην αιτηση εγγύησης. Ο κωδικός βλαβης στελνεται στο πεδιο «Κωδικός Αιτίας» στην γραμμη του «Αιτιου ανταλλακτικού/Εργασίας»
Το πεδίο «Αριθμός Εγγύησης Προμηθευτη» εάν κατά την αποστολή προς έγκριση είναι κενο, τοτε παίρνει αυτόματα έναν αυξοντα αριθμό ο οποιος στέλνεται και στην OPEL και αποτελεί το στοιχεια συγχρονισμού των εγγυήσεων μεταξυ DMS και OPEL.
Από την ιδια οθόνη διαχείρισης των εγγυήσεων, μπορουμε να επιλέξουμε ομαδικα οσες είναι ετοιμες για αποστολή και να δημιουργήσουμε το αρχειο που απαιτείται για να ανέβουν στο SAP
To αρχείο θα δημιουργηθεί στον φακελο που εχουμε ορισει στο Setup των διασυνδέσεων.
Η αποστολή γινεται ομαδικα. Μετα την αποστολη αλλαζει η κατάσταση των εγγυησεων σε «Απεσταλμενη»
Μετα το επιτυχημένο ανεβασμα του αρχείου στο SAP, μπορουμε κατεβάζοντας το σχετικο αρχειο από το SAP (OPEL Εγγυήσεις - Απαντήσεις σε Dealers.XLSX) να ενημερώνουμε την κατάσταση των εγγυήσεων που εχουμε στειλει, ή μπορούμε να ενημερώσουμε εμεις την κατάσταση των εγγυήσεων χαρακτηρίζοντας τες «Εγγεκριμένη» ή «απορριφθεισα» ανάλογα.
Για τις εγκεκριμένες εγγυήσεις, μπορούμε να εκδώσουμε ομαδικά τιμολογιο προς την OPEL. Η διαδικασία γινεται σε δυο φασεις. Στην πρωτη φαση δημιουργούμε το τιμολόγιο, χωρίς να το εκτυπώσουμε. Δημιουργούμε εάν αρχειο με τα τιμολόγια της περιόδου και το ανεβαζουμε στο συστημα της OPEL. (στο SAP) για ελεγχο.
Σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορει να τροποποιήσουμε το παραστατικό που εχουμε δημιουργήσει και να το ξανανεβάσουμε στο SAP. Αφου γινει αποδεκτό από το SAP, το εκτυπώνουμε και ξανανεβάζουμε στο SAP το τελικο τιμολόγιο.
Η δημιουργία του αρχείου τιμολογίων γινεται από την οθόνη των διασυνδέσεων. Εκει υπαρχει η επιλογη “Export Warranty Invoices”, οπου αφου επιλέξουμε το χρονικο διαστημα θα δημιουργηθεί ένα αρχειο που θα περιεχει όλα τα παραστατικά που εχουν εκδοθει στον πελατη “OPEL” (Όπως οριζεται από τους παραμέτρους του Setup.)
H τιμολόγηση, σύμφωνα με τις οδηγίες της OPEL πρέπει να γινεται ξεχωριστά ανα κατάστημα
ΤΧΤ = είναι η μορφη που ισχυει αυτή τη στιγμή
CSV = είναι η νεα μορφη αρχειου που θα ισχυει
Στον ορισμό των παραμέτρων για την διασύνδεση εγγυήσεων,
πρέπει να ορίσουμε την κατηγορία εγγύησης για τις περιπτώσεις ABACUS, που αυτην την
στιγμή είναι 61G
Οατν σε μια εγγύηση ορίσουμε σαν κατηγορία τον κωδικό που έχουμε βαλει εδώ, τοτε η διαδικασία της δημιουργίας τους αρχείου δεν στέλνει σαν τιμή μονάδας αυτήν που εχουμε ορισει στο DMS αλλα το αποτέλεσμα διαίρεσης της καθαρής αξίας με την ποσότητα. Δηλ αφαιρείτε η αξία έκπτωσης. Σαν εκπτωση ορίζουμε το ποσοστο που δεν θα αποζημιώσει η OPEL. Π.χ. Εάν σε μία εγγύηση με ποσοτητα 2 και τιμή μοναδας 50, η OPEL συμμετέχει κατά 40%, πρεπει να βάλουμε σαν έκπτωση ποσοστό 60% και ετσι θα σταλει σαν τιμη μοναδας 2 χ 50 = 100 – 60% = 40 / 2 = 20
Η διαδικασία ενημέρωσης των αυτοκινήτων βρίσκεται στις διασυνδέσεις με OPEL και γινεται με την χρηση Excel το οποίο κατεβάζουμε από το SAP και περιεχει τις παραγγελιες αυτοκινήτων που εχουμε στείλει στην OPEL.
Με την διαδικασία αυτή δημιουργούνται αυτόματα όλα τα πλαίσια που υπάρχουν στο Excel, καθως επίσης και οι παράμετροι που όταν δεν υπάρχουν στο DMS. Δημιουργούνται οι τύποι αυτοκινήτων, οι οικογένειες αυτοκινήτων, σειρές αυτοκινήτων. Σε κάθε πλαισιο καταχωρούνται τα αξεσουάρ του και δημιουργούνται τυχον νεοι κωδικοι.
Στο τελος της διαδικασίας, εμφανίζεται μια λιστα με τις νεες εγγραφές που εχουν δημιουργηθεί για ελεγχο και πιθανη διόρθωση, εάν χρειάζεται.
Με κάθε ενημέρωση, ενημερώνεται η κατάσταση του αυτοκινήτου με βαση την σχετικη πληροφορία που υπάρχει στο αρχείο.
Για την δημιουργία της αναφοράς AR REPORT για την Opel έχουν γίνει κάποιες παραδοχές και ακολουθούν οδηγίες για την σωστή συμπλήρωση των παραμέτρων που συμμετέχουν στην αναφορά.
Οι πωλήσεις «Εσωτερικές Opel» υπολογίζονται από τα παραστατικά αυτοπαράδοσης που έχουν εκδοθεί.
Οι πωλήσεις «Ασφαλιστικές Opel» υπολογίζονται από τα παραστατικά πώλησης βάσει των καναλιών πώλησης που αφορούν ασφαλιστικές εταιρίες. Θα πρέπει να τσεκάρετε στα κανάλια που αφορούν ασφαλιστικές εταιρίες το checkbox «Είναι ασφαλιστική».
Αν δεν έχετε τέτοια κανάλια πώλησης πρέπει να τα δημιουργήσετε, να τσεκάρετε το checkbox «Είναι ασφαλιστική» και να τα χρησιμοποιείτε κατά την τιμολόγηση.
Για τον υπολογισμό των πωλήσεων ανά τμήμα έχουμε δημιουργήσει 4 υπερ-τμήματα, SN-Συνεργείο, FN-Φανοποιείο, BF-Βαφείο και PA-Πάγκος. Πρέπει στα τμήματα που έχετε, να συμπληρωθεί η παράμετρος αυτή. Τα τμήματα που δεν έχουν συμπληρωμένο κάποιο από αυτά τα υπερ-τμήματα δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην αναφορά.
Για τον υπολογισμό των πωλήσεων σε ανεξάρτητα συνεργεία πρέπει η Ομαδοποίηση #1 του πελάτη να είναι T01-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΣ.
Για τον υπολογισμό των πωλήσεων σε ανεξάρτητους εμπόρους πρέπει η Ομαδοποίηση#1 του πελάτη να είναι T12-ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ.
Οι πωλήσεις σε πελάτες που δεν έχουν συμπληρωμένη την ομαδοποίηση #1 δεν υπολογίζονται πουθενά.
Για να υπολογιστούν οι πωλήσεις των λιπαντικών και των ελαστικών, θα πρέπει στα ανταλλακτικά που είναι λιπαντικά ή ελαστικά να επιλέξετε στο πεδίο «Είδος κωδικού» την σωστή επιλογή.
Ο υπολογισμός της αξίας του κόστους στην αναφορά έχει γίνει με τον τρόπο που έχει υποδείξει η OPEL και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσετε να τη συμφωνήσετε με την αξία του κόστους του ισοζυγίου των ανταλλακτικών.
Πρέπει να κάνετε πρώτα υπολογισμό κόστους ανταλλακτικών για την περίοδο που θα κάνετε τον υπολογισμό της αναφοράς. Ο υπολογισμός γίνεται από τα Ανταλλακτικά, Κόστος ανταλλακτικών, Υπολογισμός Κόστους/Ισοζυγίου ανταλλακτικών, διαλέγετε την εταιρία και την περίοδο του υπολογισμού και πατάτε .
Στην συνέχει πρέπει να γίνει ο υπολογισμός της μηνιαίας αναφοράς την OPEL από την επιλογή Αναφορές/Reports από Πεδία Χρήστη/Διαχείριση Πεδίων Χρήστη.
Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των Reports πεδίων χρήστη μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Στο SP3 εχoyn δημιουργηθεί οι διασυνδέσεις με την OPEL_PSA, χωρίς να εχουν απενεργοποιηθεί οι προηγούμενες διασυνδέσεις.
Οι διασυνδέσεις αυτές είναι.
Την πρωτη φορα που θα τρεξουμε ενημερωση, πρεπει να ορισουμε τους παραμετρους ενημερωσης
Για την ενημέρωση των τιμών, επιλέγουμε το αρχείο που έχουμε κατεβάσει από το σύστημα της OPEL πατάμε την “Εκτέλεση Εργασίας».
Πριν στειλουμε τις εγγυήσεις στην OPEL προς έγκριση, θα πρεπει να εχουμε συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεια σε κάθε εγγύηση.
Πρέπει να συμπληρώσουμε…
· Κωδικό βλάβης. Επιλέγουμε από την λιστα τον κωδικό βλαβης
·
Τύπο Εγγυησης. Επιλέγουμε από την λιστα τον τύπο εγγύησης
·
Κωδικός Επισκευής. Ο κωδικός αυτός θα μπει στην
αναλυτική γραμμή την οποία εχουμε ορίσει σαν αίτιο ανταλλακτικό/εργασία.
Κωδικός Έγκρισης. Συμπληρωνεται όταν εχουμε καποιο κωδικο έγκρισης από το SAP
· Στην οθόνη «Λοιπές Πληροφορίες» πρέπει να συμπληρώσουμε τα πεδία «Διαπίστωση/Διάγνωση/Επισκευή»
· Κωδικός Καμπάνιας. Συμπληρώνουμε τον κωδικό καμπάνιας όταν η εγγύηση αφορά καμπάνια. Το πεδίο αυτό λειτουργεί συνδυαστικά με τον κωδικό βλάβης. Όταν είναι συμπληρωμένο το πεδίο αυτό και δεν έχουμε συμπληρώσει τον κωδικό βλάβης, στέλνεται ο κωδικός καμπάνιας σαν κωδικός βλάβης.
· Κλάση Εγγύησης. Εδώ βάζουμε τον κωδικό «Κωδικός Θέσης ή Κατηγ.Εγγύησης» από το δεύτερο φύλο του Excel της OPEL. Πρέπει να προσέχουμε στον κωδικό που θα βάλουμε αφου πρέπει είναι ανάλογα με τον τυπο εγγύησης.
·
Κωδικός Ανάθεσης. Εδώ ορίζουμε τον κωδικό ανάθεσης της ειδικής
πολιτικής.
Στις αναλυτικές πρεπει να ορίσουμε το αίτιο ανταλλακτικό/εργασία
Όταν δημιουργείται μια αιτηση εγγύησης μετα το κλεισιμο της εντολής επισκευής, μπαινει σε κατάσταση ‘Νεα Εγγυηση’ θα πρεπει ο υπευθυνος να μπει σε κάθε μια να συμπληρώσει τυχον πληροφορίες που χρειάζονται (π.χ. κωδικο βλαβης, κλπ)
Πριν την πρωτη αποστολή πρεπει να ορισουμε τους παραμέτρους για να είναι προεπιλεγμένες.
Ορισουμε τον
φακελο αποθήκευσης των αρχείων, τον κωδικό αντιπροσώπου, τον κωδικο προμηθευτή
και τον προτεινόμενο φιλτρο επιλογης εγγυήσεων
Αφου επιλέξουμε
τον κωδικο του προμηθευτή εγγυήσεων (Μαρκα) και την περιοδο που θελουμε
βλέπουμε ολες τις εγγυήσεις της περιοδου.
Από την ιδια οθόνη διαχείρισης των εγγυήσεων, μπορουμε να επιλέξουμε ομαδικα οσες θελουμε να στειλουμε και να δημιουργήσουμε το αρχειο που απαιτείται για να ανέβουν στο SAP
Κατά την επιλογη
των εγγυήσεων, ελεγχεται η υπαρξη αίτιου ανταλλακτικού/εργασιας και αριθμού
εγγύησης
Οι εγγυήσεις ΠΡΕΠΕΙ να στέλνονται ξεχωριστα για κάθε κατάστημα
Από την λιστα που
εμφανίζονται οι εγγυήσεις μπορούμε μπουμε σε κάθε μια και να την προετοιμάσουμε
για αποστολή. Πρεπει να δώσουμε την αρίθμηση σε ολες τις εγγυήσεις από την επιλογή
«Εκτύπωση Εγγύησης» και τελος να δημιουργήσουμε το αρχείο
To αρχείο
θα δημιουργηθεί στον φακελο που έχουμε ορίσει στους παραμέτρους της διασύνδεσης.
Για τις εγκεκριμένες εγγυήσεις, μπορούμε να εκδώσουμε ομαδικά τιμολόγιο προς την OPEL. Η διαδικασία γίνεται σε δυο φάσεις. Στην πρώτη φαση δημιουργούμε το τιμολόγιο, χωρίς να το εκτυπώσουμε. Το τιμολόγιο το ανεβάζουμε στο SAP για ελεγχο.
Σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορει να τροποποιήσουμε το παραστατικό που έχουμε δημιουργήσει και να το ξανανεβάσουμε. Αφου γινει αποδεκτό από το SAP, το εκτυπώνουμε και ξανανεβάζουμε στο SAP το τελικο τιμολόγιο.
Πριν την πρωτη αποστολή τιμολογίων, πρεπει να ορίσουμε
τους παραμέτρους αποστολής
Στη συνέχεια επιλέγουμε
την περίοδο και ετσι δημιουργείται το αρχειο που θα περιεχει τα τιμολόγια
εγγυήσεων
Πριν την πρωτη αποστολή, πρεπει να ορισουμε τους παραμετρους. Στα στοιχεια του προμηθευτη OPEL στον οποιο θα στελνουμε τις παραγγελιες πρεπει να ορισουμε το προγραμμα (w1opl703)
Αφου δημιουργησουμε μια παραγγελια ανταλλακτικων, από την διαχείρηση παραγγελιων προμηθευτη, επιλεγουμε την απραγγελια που θελουμε να στειλουμε παταμε “Functions” και στην επομενη οθόνη «Αποστολή σε προμηθευτή»
Στη συνεχεια, κατά την πρωτη αποστολή, θα ορισουμε εκει τους παραμετρους οι οποιοι θα προτινονται σε κάθε επομενη αποστολή.
Στην επόμενη οθόνη συμπληρωνουμε τις πληροφοριες και παταμε «Αποστολή»
Ετσι θα βημιουργηθει ένα αρχειο στην διαδρομη που εχουμε ορισει, το οποιο ανεβαζουμε στο SAP
· Αποστολή δεδομένων (Διασύνδεση OPEL DDE)
Με την διασύνδεση αυτή αποστέλλονται οι ημερησιες τιμολογήσεις, μαζι και τα στοιχεία των σχετικών πελατων και συναινέσεων.
Η αποστολή γινεται αυτοματα μεσω SFTP αλλα η διαδικασία μπορει να τρέξει και Manually εάν χρειαστεί.
Πριν την
πρωτη αποστολή πρέπει να οριστουν οι παράμετροι της διαδικασίας.
Εδώ οριζουμε το Directory δημιουργίας των αρχείων, τις μαρκες και τα καταστηματα που θα συμμετέχουν στο Export.
O τρόπος ορισμού γινεται σε ένα πεδιο σε γκρουπ ανα κωδικο Dealer. Τα γρουπ διαχωριζονται με ||. Σε κάθε γρουπ οριζουμε τον κωδικο Dealer ακολουθούμενο από | τα καταστηματα διαχωριζόμενα με κομμα (,) ακολουθούμενο από | και τις μαρκες διαχωριζόμενες με κομμα.
(π.χ. D1234|01001,01022,01003|01,05||D7099|01045|01,18||D7088|01076,01021|05 )
Στους παραμέτρους του FTP οριζουμε την IP και το Port ,καθως επισης και το Username/Password που εχει δωθει από την OPEL.
Για να τρεξει η διαδικασία αυτόματα, οριζουμε ένα Task με κωδικό διαδικασίας @SP4#DDE. Πρεπει να τρεξει πριν τις 12 το βραδυ για να περιλαμβάνει τις κινησεις της ημέρας.
Για να
τρεξουμε την διαδικασια Manually, από το
κεντρικο μενου στην επιλογη «Διασυνδεσεις με OPEL_PSA» και στο TAB «DDE_Export»,
οριζουμε την περιοδο που θελουμε και παταμε την σχετικη επιλογη «Export4DDE»
Αυτό θα δημιουργήσει ένα αρχειο στο φάκελο που εχουμε ορισει στο Setup
Στο τελος της διαδικασιας εμφανίζεται μηνυμα σχετικής ενημερωσης
καθως επισης καταγράφεται και στο logfile το αποτέλεσμα και τα τυχον προβλήματα.
Εάν εχουν οριστει και οι SFTP παραμετροι, θα γινει και η αποστολή στην OPEL αυτοματα.