Updates up to Version 20.1.7.190
Στο μενου έκθεσης, υπαρχει επιλογη διαχείρισης παραγγελιών αγορας αυτοκινητων.
Για κάθε παραγγελια πρεπει να ορισουμε τις πληροφορίες του οχηματος όπως
Μαρκα, Οικογένεια, Εκδοση, μοντελο, χρωμα, ταπετσαρία.
Εάν το εργοστασιο επιτρεπει την επιλογη Extra εξοπλισμου, μπορει να γινει επιλογη από την λιστα των εξοπλισμων μοντελου.
Η αποστολή προς την εισαγωγικη μπορει να γινει με αρχεια Exel ή CSV. Επισης υπαρχει η δυνατότητα υλοποίησης διασύνδεσης με WebServices εάν το εργοστασιο παρεχει αυτή την δυνατότητα. Η διασύνδεση με WebServices δεν είναι ενσωματωμένη στο SP4, αλλα πρεπει να υλοποιηθεί αναλογα με τις προδιαγραφές του εργοστασιου.
Με την αποδοχη της παραγγελιας από το εργοστασιο, μπορουμε να παρακολουθουμε την εξελιξη της στις διάφορες φασεις μεχρι την παραλαβη των αυτοκινήτων.
Από τη στιγμη που θα εχουμε λαβει τον κωδικο παραγγελιας μας από το εργοστασιο, μπορουμε αυτοματα να δημιουργησουμε το αυτοκινητο έκθεσης για να είναι διαθεσιμο στους πωλητες για δεσμευση σε παραγγελία. Στην πορεια, όταν το οχημα λαβει πλαισιο, τοτε αντικαθισταται ο αριθμος παραγγελιας με το πλαισιο χωρις να χανεται το ιστορικο των κινησεων του οχηματος.
Στην οθονη καταχωρισης της παραγγελιας αγορας, μπορει να καταχωρηθουν στοιχεια εταιρειας lease εάν η παραγγελια σχετιζεται με παραγγελια από Lease.
Στα στοιχεια αυτοκινήτων εκθεσης, εχει προστεθει νέο TAB πληροφοριών, για την δυνατοτητα παρακολούθησης απαραίτητων πληροφοριών για τις διαδικασιες εισαγωγης αυτοκινήτων από εξωτερικό.
Εχει υλοποιηθεί η διασυνδεση του SP4 με POS. Η διασύνδεση γινεται με Webservices με το πρωτόκολλο WebECR της ΜΕΛΛΟΝ. Υποστηρίζονται τα τερματικα που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο αυτό μεσω της ΜΕΛΛΟΝ ή της EPAY
Τα τερματικά που υποστηρίζονται από την ΜΕΛΛΟΝ αναλυτικά είναι:
• Telium Family – ICT220, ICT250, IWL220, IWL250
• Desk Family – Desk 3200, Desk 3500, Desk 2600, Move 2500, Move 2600
• Android Family – DX8000, DX4000
Για να είναι εφικτη η επικοινωνία πρεπει να πραγματοποιηθούν ορισμενες ρυθμίσεις και να ακολουθούνται στη συνεχεια συγκεκριμένες διαδικασίες.
Στη συνεχεια, επιλεγουμε έναν τρόπο πληρωμής που θα χρησιμοποιείται στις ταμειακές κινήσεις με το καθε POS. Θα πρεπει να εχει οριστει στον τροπο πληρωμής η τραπεζα στην οποια θα εχει οριστει το BaseURL για τις επικοινωνιες με το POS. Το BaseURL είναι πολύ σημαντικο για τις επικοινωνιες και είναι διαφορετικο ανα τραπεζα.
Π.χ. JCC, Attica, Pancreta: https://gbl.mreceipts.com/
Nexi: https://nexi.mreceipts.com/
NBG: https://www.mreceipts.com/
Wordline/Cardlink: https://wl.mreceipts.com/
Εάν αυτά εχουν οριστει, πατώντας το “POS_GetDefaults” θα συμπληρωθούν αυτοματα οι παράμετροι επικοινωνίας όπως το Username/Password που μας εχει δωθει από την ΜΕΛΛΟΝ και EPAY. Το Username/Pass είναι διαφορετικα ανα παροχο (ΜΕΛΛΟΝ/EPAY).
Στον τροπο πληρωμης αυτόν θα ενημερωθουν οι πληροφοριες που θα λαβουμε από τις επομενες διαδικασιες (Redeem και GetTerminals)
Για κάθε POS που εχουμε συνδεδεμενο πρεπει να εκτελεσουμε την κληση “Redeem” για να παρουμε το ApiKey το οποιο θα χρησιμοποιείται στη συνεχεια σε ολες τις κλησεις για το συγκεκριμένο POS. Για να εκτελεστεί η κλήση “redeem” πρεπει να παρουμε τον 8/ψηφιο κωδικο από το POS (Redeem code)
Το κάθε POS εχει οδηγιες για το πως λαμβάνεται ο κωδικος αυτος. Ένα παραδειγμα οδηγιων είναι παρακάτω, που είναι από τις σχετικές οδηγιες της ΑΑΔΕ.
Αφου λαβουμε το Redeem code από το POS, το εισαγουμε στο ERP στο σχετικο πεδιο και πατάμε την επιλογη “POS_Redeem_Request”.
Εάν εχουν γινει σωστα οι διαδικασίες, θα εμφανιστεί σαν απαντηση το ApiKey.
Το ApiKey θα είναι διαφορετικό για κάθε POS. To ApiKey συμπληρώνεται αυτόματα και στον τρόπο πληρωμης που εχoυμε επιλέξει παραπάνω ή μπορουμε να το καταχωρίσουμε εμεις.
Στη συνεχεια με την κληση “Terminals” λαμβάνουμε το TerminalID και το ID του POS τα οποία χρησιμοποιούνται μαζι με το ApiKey στις επόμενες επικοινωνίες με το POS.
Για κάθε POS που εχουμε, πρεπει να δημιουργήσουμε έναν αντιστοιχο τροπο πληρωμης στην εφαρμογη και να εκτελέσουμε τις διαδικασιες Redeem και GetTerminals για κάθε ένα ξεχωριστα για να ενημερωθούν τα σχετικα πεδια. Τα πεδια αυτά στον τροπο πληρωμής, μπορουμε να τα ενημερώσουμε ή να τα τροποποιήσουμε εάν χρειαστεί.
Στον τρόπο πληρωμής, σημαντικο είναι το πεδιο “POS_Target” που δηλωνει σε ποιον φορεα θα σταλει το αιτημα. Πρεπει να επιλεξουμε εάν από τα Paroxos_EPAY, Paroxos_MELLON, FHMAS
Ετσι όταν επιλεγουμε έναν τροπο πληρωμης με καποιο POS, η εφαρμογη γνωριζει τις πληροφοριες που πρεπει να στηλει στο POS για να γινει η πληρωμη.
Κατά την διαδικασια μιας είσπραξης ειτε απο τιμολογηση ειτε μια ανεξαρτητη εισπραξη, όταν επιλέξουμε τροπο πληρωμής που σχετιζεται με καποιο POS, τοτε από το TAB “POS” ξεκιναμε τις διαδικασίες για την επικοινωνία με το POS για να πραγματοποιηθεί η πληρωνη.
Κατ’αρχας, ελέγχουμε εάν το πεδιο “POS_TerminalID” περιεχει τον κωδικό του επιθυμητού POS
Στη συνέχεια επιλεγουμε το “Αποστολή σε POS_Παρόχου”. Με την διαδικασία αυτή συνδεόμαστε στον παροχο τιμολογησης για να παρουμε την απαραίτητη υπογραφη για να μπορεσει να ενεργοποιηθεί το POS.
Μετα την επιτυχη επικοινωνια με τον παροχο, εμφανίζονται τα πεδια “Input” και “Signature” τα οποια χρησιμοποιούνται στην συνέχεια στην επικοινωνια στην επικοινωνία με το POS.
Αφου ληφθουν οι πληροφοριες από τον παροχο, το πρόγραμμα καλει το σχετικο WebService το οποιο με τη σειρα του επικοινωνει με το POS, πραγματοποιούνται οι επικοινωνίες με την τραπεζα και επιστρέφεται το αποτελεσμα της πληρωμης, το οποιο εμφανιζεται στην θόνη του χρηστη
Το αποτελεσμα μπορει να είναι θετικο, οπότε ολοκληρώνεται η συναλλαγή ή να υπαρχει καποιο πρόβλημα ειτε στη συνναλαγη ειτε στην επικοινωνία.
Εάν δεν ολοκληρωθει η πληρωμη, ο χρηστης πρεπει να επιλεξει να αλλαξει τον τροπο πληρωμης για να ολοκληρώσει την ενεργεια στην εφαρμογη. H απαντηση αποτελείται από δυο πεδια το “Intent status” και το “Intent result” τα οποία μπορει να εχουν τις παρακατω τιμές.
Intent status
1: PENDING - Intent has been registered to the backend and is pending to be sent to the device
2: SENT - Intent has been sent to the device
3: COMPLETED - Intent has been successfully completed by the device and has registered the results
Intent result
1: APPROVED - The transaction has been completed and approved by the authorization system
2: DECLINED - The transaction has been completed and declined by the authorization system
3: CANCELLED - The transaction has been cancelled by the POS user before reaching completion
4: FAILED - The transaciton has failed to complete
5: UNKNOWN - The transaction result is unknown. Only possible if the device hasn't responded with results 13 / 26
6: BUSY - The transaction has failed because the POS is currently unavailable for transactions (either processing another transaction or under maintenance)
7: MAX_TRANSACTIONS - The POS device has reached its transaction limit for the specific batch. Batch closing should be performed on the device before continuing transactions.
Η πληρης απάντηση της κάθε ενεργειας με το POS καταγράφεται μεσα στην ταμειακη εγγραφη και μπορει να ελεγχθει εάν χρειαστεί
Υπαρχουν τρεις ακομη διαδικασιες σχετικες με τις πληρωμές μεσω καρτων/POS.
Η διαδικασία Ακύρωσης μια πληρωμης ξεκιναει από την εφαρμογη. Στό το μενου «Ηλεκτρονικα Βιβλία» -> Ελεγχος δημιουργίας συνοψης ταμειακων
Θα βρουμε την ακυρωση (Void) καποιας ταμειακης εγγραφής που ειχε γινει με POS. Επιλεγουμε από την λιστα την εγγραφη που θελουμε να ακυρώσουμε και παταμε την σχετικη επιλογη, “POS_Void”
H ενεργεια αυτή δεν κανει καποια λογιστικη τακτοποιηση στην εφαρμογη, παρα μονο χαρακτηριζει της εγγραφη ως “Void” για την λογιστικη τακτοποιηση πρεπει να κανουμε τις οποιες ενεργειες απαιτούνται
Υπαρχει και μια τριτη ενεργεια η οποια εκτελείται για να ενημερωθεί η εφαρμογη με το Status καποιας πληρωμης που εκκρεμεί. Π.χ. η πληρωμη εσταλει από την εφαρμογη, την παραλαβε το POS αλλα κατά την διαδικασια επικοινωνιας με την τραπεζα διεκοπει η επικοινωνια και δεν ηρθε η απαντηση στην εφαρμογη.
Σε περιπτωση που μια κινηση πληρωμής δεν ολοληρωθει, εχουμε την δυνατοτητα εκ των υστερων να ζητησουμε από το POS ενημερωση της συγκεκριμενης εγγραφής
Αυτό μπορει να γινει με δυο τροπους. Ο πρωτος γινεται από την οθονη διαχειρισης των
ταμειακων εγγραφων, οπου υπαρχει η σχετικη επιλογη
Με την διαδικασια αυτή ζητειται μονο η συγκεκριμενη εγγραφη που εχουμε επιλεξει στη λιστα.
Υπαρχει η δυνατοτητα επισης να ζητησουμε ολες τις εγγραφες μιας περιοδου και στη λιστα που θα εμφανιστει να επιλεξουμε την εγγραφη που θελουμε να ενημερωσουμε
Στην περιπτωση αυτή με την ενεργεια “POS_GetΤransactionΙntent “ λαμβανουμε ολες τις εκκρεμείς εγραφες από το POS και από την επιλογη “Refresh_ERP_Status” ενημερωνεται η εφαρμογη με την κατασταση της πληρωμης.
Εχει υλοποιηθεί η διασυνδεση του SP4 με POS συνδεδεμενο σε ΦΗΜΑΣ. Η διασύνδεση εχει επιτευχθεί με τους ΦΗΜΑΣ της ΕΛΜΗ.
Η διασυνδεση γινεται με την αποστολη της εκτυπωσης στον φορολογικο μηχανισμο.
Ο φορολογικος πρεπει να είναι ενημερωμενος με την τελευταια εκδοση του Software που χρησιμοποιεί.
Από την πλευρα του ERP χρειάζεται να βαλυμε στην φορμα εκτυπωσης των ταμειακων ένα ειδικο πεδιο που εχει δημιουργηθεί για αυτο το σκοπο.
Όπως και στην διαδικασια διασύνδεσης μεσω παροχου, ετσι και εδώ πρεπει να δημιουργήσουμε τροπο πληρωμης για κάθε POS που θα χρησιμοποιηθεί από το ERP. Στα στοιχεια του τροπου πληρωμής πρεπει να ορισουμε τα σχετικα πεδια
Σημαντικο είναι το πεδιο “TerminalID” που είναι ο κωδικος του POS στην παραμετροποιηση του ΦΗΜΑΣ.
Όταν δηλώσουμε εισπραξη με καρτα καποιο ποσου, τοτε το ERP δημιουργει την απαραίτητη εντολή προς τον φορολογικο κατά την εκτυπωση του ταμειακού και ο φορολογικός με τη σειρα του στελνει την εντολή στο POS και ξεκιναει η διαδικασια της εισπραξης στο POS μεχρι την ολοκλήρωση της.